ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

15 Ocak 2008 Salı

bu yazı değerli hocamız Devrim OSKAY in www.aridostu.com sitesinden alınmıştır

Ana arılarının koloni içersindeki başarılı saltanatı, çiftleştikleri erkeklerin sayısı ile alakalı olduğu bulundu.Amerika’da bulunan North Carolina Üniversitesi bal arısı laboratuarlarında çalışan Dr. Freddi- Jeanne Richard, Dr. Christina Gorozinger ve Dr. Davit Tarpy çalışma grubu, çok sayıda erkek arı ile çiftleşen ana arıların işçi arılar tarafından daha çekici bulunduğunu gösterdiler. Çalışma grubu ana arıların ürettiği feremonların veya kimyasalların birleşiminin ana arının çiftleşme sayısına bağlı olduğunu belirmiştir.
Bal arısı kolonisi bir ana arı, binlerce yumurtlama özelliği olmayan dişi işçi arı ve döneme göre sayıları değişen yüzlerce erek arıdan oluşmaktadır. Ana arı hayatının çoğunluk süresini yumurta yumurtlamakla geçirir. Bununla beraber petek gözünden ergin arı olarak çıktıktan kısa bir süre sonra birden fazla çiftleşme uçuşuna çıkar. Bu sürede ortalama 12 erkek ile çiftleşir. Ana arı erkek arılardan aldığı spermleri vücudunun karın kısmında bulunan sperm kesesi organında depolayarak, bunları hayatı boyunca kullanır. Ana arının yaşama süresi 2–7 yıl arasında değişir.
Bununla beraber bazı ana arılar bu kadar uzun yaşayamazlar. Onlar işçi arılar tarfından red edilebilirler. Richard, Tarpy ve Grozinger çalışmalarını bu red edilme mekanizması üzerine yoğunlaştırdılar.
Bilim adamları çiftleşmenin ana arı üzerine etkisini anlaya bilmek için iki grup oluşturuldu. Birinci grup ana arılar bir erkekten elde edilen sperm ile, ikinci grup on erketen elde edilen sperm ile yapay tohumlama tekniği uygulayarak çiftleştirildi. Ana arının bakımı ile ilgilenen işçi arıların çok sayıda erkek ile çiftleştirilen anaların vücutlarını daha fazla yaladıklarını, antenlerini daha fazla ana arılara sürttürdüklerini gözlemlemişlerdir. Bu bize ana arıların kaç tane erkek arı ile çiftleştiğini söyleyebilecek yeni bir davranış mekanizmasıdır. Bir çok hayvan gibi, bal arıları da bir birleri arasında iletişim kurmak için feromon kullanırlar. Bilim adamları ana arıların feremon salgılayan mandibular bezlerini analiz ettiklerinde çok sayıda erkek ile çiftleşmiş ana arıların feromon bileşenlerinin diğerlerine göre önemli derecede değişim gösterdiğini bulmuşlardır. Yine işçi arıların çok sayıda erkek arı ile çiftleşmiş ana arı feromonlarını tek erkek ile çiftleşmiş ana arı feromanlarına göre daha yüksek düzeyde tercih ettiklerini bulmuşlardır. Ayrıca yine aynı araştırmacılar çok sayıda erkek ile çiftleşmiş ana arıların beyinlerinde bulunan davranış ile ilişkili genlerin diğer gruptaki ana arılarınkinden farklı olduğunu bulmuşlardır.
Bütün bu araştırmalar çok sayıda erkek arı ile çiftleşen ana arıların koloni içerisinde daha başarılı olduklarını göstermektedir. Arıcılarımız ana arılarını yenilerken, işçi arıların ana arıya karşı gösterdikleri davranışları gözlemliyerek, ana arının çok sayıda erkek ile çiftleşip çiftleşmediğini anlayabileceklerdir. İşçi arıların bu davranış özelliklerinden faydalanılarak ana arılarının kaliteli olup olmadığı rahatlıkla anlaşılabilinecektir. Damızlık işletmeler bu özelliklerden yararlanarak daha yüksek kaliteli ana arılar yetiştirebileceklerdir. Yapılan bu araştırmaların sonuçları 2007 yılında PLoS ONE adındaki bilim dergisinde Effects of Insemination Quantity on Honey Bee Queen Physiology başlığı ile yayınlanmıştır

Hiç yorum yok: