ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

13 Nisan 2008 Pazar

arılıkta pazar mesaisi


yazlıkçı dostumuz nihayet geldi demekki yaz gelmiş.dün akşam geçen yıldan kalan çıtaya takılmiş 10 cıvarı temel peteğim vardı onları verdim arılara bu günde çıtalara temel petek takma maksadıyla saat 11 gibi gittim arılığa.

önce tüpümüzü yakıp içinde mahmuzu devamlı sıcak tutacak suyumuzu kaynattık
daha sonra geçen yıllarda teli mumun üzerinde mahmuzlamak maksadıyla kulandığımız tahtayı bu yıl sadede temel peteği çıtanın üzerine yapıştırırken çıta üst seviyesi eşit olması maksadıyla kullandım çıtanın üstü tahta yardımıyla seviye olunca

temel petek üst çıtaya mahmuz yardımıyla yapıştırmak dahada kolay olmakta
mahmuzun ucunda temel peteği çıtanın üzerine yapıştırma maksadıyla döder bir çıkıntı bulunmakta

mahmuzun devamlı sıcak suyun içinde olması temel peteği çıtaya daha kolay yapışmasını sağlar
temel petekler üstten çıtaya tutturulduktan sonra iş ikinci aşamaya gelmiş bulunmakta
arılığım orman içinde olması vesilesiyle ceyranım yok arılıkta burada imdadıma jeneretör yetişmekte
jeneratörü çaliştırıp 1980 model adaptoruda taktımmı fişe işlem tamamsayılır 15 vata ayarladımmı çıtanın bir ucuna mandalı takıp diğer ucunada takıyom yine mandalı 15 sn ye kadar tutuyom bu kadar uzun sürenin sebebi çıtalara germiş olduğum tel pazlanmaz oluşu sebebiyle birazcık kalındır normal tele nazaren temel peteğin üzerine hafiften elimi gezdiriyom mumun içine tel iyice batsın diye.
sonuç mükemmel geçen yıl beyaz kovanda bir yazı yazmıştım bozuk peteğe dikkat diye bu yöntemden sonra arılar bir tek peteğimi kesmediler vede gayet güzelcenede kabarttilar mahmuzla yapıştırırlen mumu tellere icabında mahmuz telin geçtiği yerleri tahriş ettiği için o kısımlari düzgün kabartmayıp buradan kesmekteydiler.bu yöntemle takılan temel petek bozulmadığı için arımızda oğula kaçmaz .
not: kovanımız içinde bozuk kabartılmış olan petekler varsa kolonimiz oğul vermeyen bir cins dahi olsa oğul verme rizikosu altında olur.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Teşekkürler Asım abi çok güzel anlatmışsın sayen de gözden kaçan bir iki yeni ayrıntı öğrenmiş oldum.Bozuk peteklerin arıyı ogula kaçırcağı gibi saygılar.

yalovalı arıcı dedi ki...

1 verip 30 alman dileklerimle.1/30 manası boş şişmemiş petek günümüz maliyeti 1.25 ytl kadar dolmuş olarak kovandan çıkmışı 3 kilo ortalama ballı 30/40 ytl .tüm peteklerinin dolması dileklerimle hayırlı mahsuller.

UĞUR KIRAN dedi ki...

Evet bir tek cümle bile arıcılar için yeni(bilmeyenler için) bir bilgi oldu.
Demekki her zaman petekler düzgün olmalı.