ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

19 Nisan 2008 Cumartesi

KRITALİZE BAL

değerliarıcı arkadaşlarım öncelikle bu haberi zorunlu yapmak zorunda olduğumu belirterek. bütün arıcı dostlarımın bütün çevrelerindeki ve yakınlarına balın kristalize oluşunu anlatma zorunluluğunda olduğunun bilincinde olmaları halinde binbir güçlüklerle elde ettiğimiz balların yeniden eritilip pazarlama külfetinden kurtulmuş olabiliriz.
mesleğim gereği bir çok yeni kişiler tanımaktayım ve bunlarla arıcılık ve bal ile ilgili sohpetlerde balın donması halinde bu balın sahte olduğunu iddia eden kişilere dahi rastladım.
bu kişilere 10 yıl öncesine kadar önce bende kendileri gibi düşündüğümü ve nezaman arılarımı trakyaya götürdümde sağımı yaptıktan kısa bir süre sonra bütün ballarımın donduğunu görünce kendimden dahi şüphelendiğimi ve araştırma içine girdiğimi ve bütün çiçek ballarının kiminin erken kiminin geç donduğunu öğrendiğimi anlatmaktayım o kişilere bir çoğu ikna olduğu halde sabit fikirli kişilerin var olduğu muhakkaktır.üst resimdeki koyu renkli donmamış balın kestane balı olup bu balın içinde yöre itibarı ile ilgili ihlamur akasya v.s çiçek balları da mevcut olduğu için bu balın üzerinden bir yıl geçtikten sonra donduğunu. daha çok kestane ağaçlarının hakim olduğu ve çoğunluğunun kestane olan baların ve çam ballarının hiç donmadığını. diğer kavanozun ise trakya balı olduğunu ve çiçek balları içinde en çabuk donanın olduğunu aşağıdaki bal örnekleri ise arıcılık dünyası http://tuncayerdem.blogspot.com/ kardeşimin 2007 yılı yazılarından aynen yazılarıyla birlikte yayınladım ki arıcı olmayıpta iş çevremdeki dostlarımın blogger imi ziyaret ettiklerinde yurt dışındakı bal durumlarından biraz olsun bilgileri olsun. diye yayınladım.




Hiç yorum yok: