ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

21 Kasım 2008 Cuma

DÜNYACA ÜNLÜ ANZER BALI

ilçem veb sayfası pazar 53 den alıntı
ANZER BALINDA REKOLTE FECİ DÜŞTÜ Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası'nda üretilen dünyaca ünlü Anzer balında bu yıl üretim geçen yıla göre dörtte biri oranında düştü. Anzer balı, İkizdere'nin yayla merkezi Ballıköy'de (Anzer), 3000-3500 rakımlar arasında 100'den fazla arıcı tarafından yaklaşık 5 bin kovanda üretiliyor.

Hava şartları ve çiçek florasının çok değişken olması nedeniyle her yıl değişik oranda üretilen Anzer balının solunum, akciğer, kalp damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Her yıl yüzlerce kişi, Anzer balını almak için sıraya giriyor.

Anzer Yaylası'nda, 50'ye yakını endemik çiçeklerden oluşan 450-500 çeşit çiçek bulunuyor. Geçen yıl kilosu 450 YTL'den satılan Anzer balı bu yıl 480 YTL'den satışa sunuluyor. Bu yılki Anzer Balı Kültür ve Turizm Şenliğinde yapılan açık artırmada 1 kilo bal, 3 bin YTL'ye alıcı bulmuştu.

ANZER BALINDA BU YIL VERİM DÜŞÜK OLDU
Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, Anzer balının üretildiği bölgenin öneminin 1970'li yılların sonunda İngiliz ve Alman botanikçiler tarafından bölgede yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıktığını hatırlattı.

Alman botanikçilerin çiçekleri alıp götürmelerini bölge halkının engellediğini aktaran Çatır, daha sonra da 'Anzer' balının marka tescilinin alındığını ve kooperatif kurulduğunu, böylece kooperatif çatısı altında üretimin arttığını söyledi.

Çatır, Anzer balı üretim miktarının iklim şartlarına göre her yıl değiştiğine işaret ederek, ''Genellikle 20 Mayıs-20 Ağustos tarihleri arasında havanın güneşli olması halinde yöreden 200-500 kilogram bal elde edebiliyoruz. Çiçek sayısına bağlı olarak bal miktarı artıyor. Hava şartlarının elverişli olmadığı dönemlerde ise bal üretimi yok denecek kadar azalabiliyor'' diye konuştu.

Geçen yıl yaylada 700 kilogram civarında Anzer balı üretildiğini, bunun da Anzer balındaki en yüksek üretimlerden olduğunu hatırlatan Çatır, şöyle devam etti: ''Bu yıl ise hava şartlarının bal mevsiminde yağışlı, sisli olması nedeniyle üretim fazla olmadı. Hacettepe Üniversitesi'ne yolladığımız baldan yaklaşık 150 kilogramı tescillenerek bize gönderildi. Bunun dışında tahlilde 70 kilogram civarında daha balımız var. Bu da üretimin geçen yıla göre sadece dörtte birde kaldığını gösteriyor'' diye konuştu.

Şu anda kooperatiflerine bal almak için 400'ün üzerinde kişinin müracaat ettiğini bildiren Çatır, ''Balı, öncelikle hastası olanlara veriyoruz. Bunun dışında yurt dışından çok fazla talep var. Ancak fazla balımız olmadığı için biz öncelikle yurt içinde talep edenlere veriyoruz'' dedi.

SAHTE ANZER BALINA DİKKAT
Şükrü Çatır, Anzer balı adı altında piyasada çeşitli balların bulunduğunu, bazı internet sitelerinde ve farklı illerdeki bakkallarda dahi 'Anzer balı' adı altında bal satışı yapıldığına dikkat çekerek, şunları kaydetti: Vatandaşlarımız bunlara aldanmasınlar. Anzer balı sadece kooperatifimiz aracılığıyla satılmaktadır. Piyasada bulunması mümkün değildir. Bazen bizi arayıp 'Bir yerden Anzer balı aldım acaba gerçekten Anzer balı mı?' diye soruyorlar. Bizim sattığımız bir kişiden almamışlarsa sahtedir. Çünkü başka bir yerde de bayimiz veya şubemiz yoktur.

1 yorum:

BOZÜYÜKLÜ ARICI dedi ki...

ben bu balın şifalı oldugunu büyüklermden hep duymuşumdur.merak ediyorum,tahlil sonuçlarında HMF degeri kaç çıkıyor,varsa yazarsanız memnun olurum,bereketli yıllar dilegiğle.