ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

13 Ocak 2009 Salı

uzun zamandır açmadığım kovanlarım ve oksalik uygulaması

13 ocak 2009 tam bir senedir kovanları açmamıştım öğle namazını kıldıktan sonra havada çok güzeldi gittim arılığa aman allahım olmaz böyle bir gurültüsanki kovanlardaki bütün arılar dışarda aşağıdaki video da görüldüğü gibi madem hava güzel aralık ayında bir kısmına yapıp bir kısmına yapmadığım oksalik asit uygulamasını yaptım. bu arada bazı kovanlarda yiyecek eksikliği olduğunu bazılarında ise fazlalık olduğunu gördüm bu 10 çıta kışa girdiğim kolonim 7 çıtaya kadar çekilmdi 2 çıta yarıdan çoğu mühürlü balı olan yerlerde arı yok çektim onları sıkıştırma yaptım o ballarıda
bu kovanda nerde ise hiç mühürlü bal yok 3 çıtada sadece göz balları vararı mevcudu ise 4. çıtanın dışında oysaki bundan önceki çıtayı ve bu cıtanın gözüken yüzünde bir damla bal yok 2 çıta bal takviyesi yaptım ilaçlayıp kapadık yayırlısı olur inşallah.

üsteki 10 çıtalı kovandan çektiğim arıların işgal etmedikleri 2 çıta bal
bu çıtayı daha önceki sıkıştırma döneminde alıp saklamıştım bu gün ihtiyaç ı olan kovana vermek üzere çıkardım bizim bambus hemen kokuyu aldı çullandı beleş bulduya.


bu sene önceki yıllara nazaren dikkatimi çeken arılar önceki senelerde bu kadar uzun süre salkımda kaldığı zaman lar pek nadirdi geçen seneler de üstlerinde kek eksik olmuyordu ve arılar güzel havalarda uçuşa çıktıklarında öndeki perde dışkıdan sarıya boyanırdı bu yıl kışın kek vermeyi braktık bu tür manzaralarlada karşılaşmadım.

3 yorum:

Kozlulu Kadıoğlu dedi ki...

Sayın akrabam, Baharı erken getirmişsin,
Bir sene beklemişssin bir iki ay daha beklesen iyi olmazmıydı:)
Hayırlara vesile olur inşallah.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...
Asım abi.

bugün buralarda sıcaklık düşük idi.Bu kadar soğuk havada kovanları açmak arılara zarar vermedi mi.Ben açmaya cesaret edemiyorum.hafta sonları derec biraz yukarı vursa hemen patlatacam körüğü ama zor gözüküyor.Seni gördükten sonra acaba diyorum...

Unknown dedi ki...

akrabam oksalık asıt uygulaması kolonilerde kapalı ve açık mevcudunun olmadığı bu dönemlerde yapılmalı ki etkili olsun hava ısısı 5 derecede cıvarında iken yapılması tavsiye edilmekte .
yusuf abi altteki videoda göreceğin gibi güneşin direk etkilediği zamanda arı dışarda idi ben bu uygulamayı güneş çekildikten sonra arı içieri topladıktan sonra yaptım.sadece sebep olduğum şey arılar biraz daha bal yemelerine sebep oldum ihtiyacı olan ısıya ulaşabilmeleri için.