ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

30 Temmuz 2009 Perşembe

geri dönüş ve geç kalmış yayın

bu yıl trakyada ay çiçeği balı olmayışı bir çok arıcıyı helede geçimini arılardan sağlayan dostlarımız için çok kötü bir sezon olmuştur geçenki kontrolde arılarımın genelinde tatmin edici balın oladığını yazmıştım olan balda önceki yıllarda olduğu gibi ayçiçeği balı değil koyu renkli bir bal arılarımı salı günü akşamı getirip yerlerine yerleştirdim. götürürken arılar iki kata sığmayacak durumda idiler şimdi bir kaç tane hariç on çıtanın üstünde olan koloni yok gibi. fotoğraf makinem arızalı oldup tamirde olduğu içinçekimler telefonla idare edilmekte.
arılarda alt katlar tamamen bal doldurulmuş yavru faaliyetleri orta kısımlarda bir kaç çıtada mevcut bu çıtalarda sırlamada 3/2 düzeyinde olmadığından henüz sağım yapamıyorum bu arada yöremizde kudret balı denilen balın akımı başladı üst kattaki çıtalarda yavaş yavaş ıslatılmaya başladı birazda onu ilava edipde sırlarsalar kuluçkalıktan ballı olan 5 adet çıtayı alıp yerine esmer temiz kabarmış çıtalar verip kek takviyesi ile bu çıtalara ana arının yumurta atmasını sağlayacam.son bahar döneminde ana arı esmer ve temiz peteklere daha iştahlı yumurta atmaktalar.
bir ay kadar arıları bakıma tabi tutacam ve sonrasında allah nasip edersepüren ve koca yemiş için paşa köy merası denilen ömerli barajının bir yakasına götürecem beraber trakyaya arı götürdüğümüz arıcı mehmet çiftçi abinin arılarını direk oraya indirdik
bu bal sağım makinesi mehmet çiftçi abinin 10 adet çıta almakta ve bal sağımını görmedim ama kendisi bu makinenin kapalı ve açık yavrulu çıtaların sağılabildiğini ve yavruya zarar vermediğini söylemekte
mehmet abinin şu an arılarını indirdiğimiz yer sarıca arı cenneti olmuş durumda arıları getirmeye gitmeden önce buraya gelip arıları koyacağımız yeri hazırladık en önemliside dağdan arılığın yakınlarına boru ile getirilen suda problem olmuştu borular tıkanmış bir yerden kopmuş bakım onarım yapılıp tekrar arılığın yanına su akıtıldı. sonrasında eski kovanlarda ve oradaki 2 kulubenin çatılarına sarıcalar tarafından yapılan yuvalar imha edildi en azından geçen yılki kadar arılarımız sarıcalar tarafından taciz edilmezler.
bu kovan zafer anlayışlı abinin ben trakyaya götürmüştüm 5 ve 4 çıta olan 2 koloniyi birleştirmiştim ve akabinde hemen gitmiştik bu sebeple sadece üst kata temel petekler koyup götürdüm çünkü kabarmış peteğim olmadığından mecbur olmuştum arı alt katta o kadar sıkışık olduğu halde hiç yukarı çıkmamıştır.
arı kendini iyi geliştirmiş 5 çıtaya yakında bal yapmış diğer çıtalar yavrulu inşallah biraz da kudret balını ilave edip sırlarlar böylecede zafer abide nemalanmış olur.

1 yorum:

muratakın dedi ki...

Sayın Asım Kadıoğlu:

Bilgilendirme için geç kalmış olmaz. Anlatıkların güncel konulardır.

Bal alamayışına üzüldüm, emeğine yazık olmuş hiç olmazsa geçimin bu yüzden değil.

Sizden her yıl alanlar bu yıl yine almak isteyeceklerdir ortalıkta fazla görünme bal yok demek hoşunuza gitmeyebilir.

Belki kışa kadar gelecek balla arılar bir şeyler yaparda arayı kapatırsınız.