ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

31 Aralık 2010 Cuma

propolis ve ispirto eriyiği ile boyama

ana arı üretim kutularını  propolis +ispirto ile boyamaya karar verdim elimde yusuf şimşak kardeşimizin kovanlarının tabanlarının temizlemesinden çıkan oldukça fazla katman halinde propolis mevcudu vardı 5 lt ispirto alarak işe koyuldum.
ispirtoyu tenekeye boşaltıp propolisi içine koydum ve tenekeyi ocağın üzerine ve karıştırmaya başladım ısındıkça propolis ispirtonun içinde erimeye başladı ve eriyik  pineteks e benzemeye başladı
 öncelikle komple eriyiğin içine daldırdım kutuları fakat bu şekilde yapsaydım işin yarısı bitmeden eriyik bitmiş olacaktı bu yüzden fırçayla boyamaya başladım
ana kutuları nın gövde kısmı ile kapaklarını boyadım bu gun yarın tabanlarının önce havalandırma deliklerini delip boyarım nasip olursa görünüm oldukça güzel ama bakalım dayanıklılık nasıl olur.

6 yorum:

adem yamak dedi ki...

işte arıcıları boya masrafından kurtaracak çözüm . teşekkürler asım abi . çalışmalarında başarılar dilerim. adem yamak.

Unknown dedi ki...

adem aslında boya masrafı deyince masrafsız değil 1 kg propolis 40 tl ye satılabiliyor ispirto ise yaklaşık olarak 700 cc si 6.50 kuruş var git hesabını yap

Unknown dedi ki...

buna benzer bir yöntem daha var ve amerikada, avrupada arıcılık yapanlar sitelerine koymuşlar fakat propolis değil keten tohumu yağı(bezir yağı), balmumu ve çam reçinesini alttan ısıttlıkları bir metal leğene kovanları bandırıyorlar. Boya kullanımına çok sıkı denetim getirilen yerlerde organik arıcılar yapıyor. Bence Daha zahmetli ve pahalı.
Amatör ve yeni arıcı olarak biraz propolis topladım sonbaharda kovan girişlerinden. Alkolde eridiğini biliyorum. Küçük bir şişe vodka içine attım, gargara için bir kaşık suyla seyreltip kullanılıyor:)

Unknown dedi ki...

doğrusu etanol de eritilip ekstrakt yaılmalı sonra seyreltilip kullanılabilir veya katı haldede kullanlabilir
içindeki yabancı maddeler alınmadan kullanılmamalı.bilindiği üzere propolisin içinde asvalt yapımında kullanılan katran, binaların dışcephe boyalarıve cam macunları bulunabilmekte propolisin içinde.demek istediğim propolis direk olarak ekstrak yapılmadan kullanılmaması.

ahmet furkan özten dedi ki...

Merhaba,

Bende organik arıcılık yapmak istediğimden propolis ve ispirto eriyiği ile kovan boyamayı düşünüyorum, sizin boyadığınız kovalar şimdi ne durumda, tavsiye eder misiniz, bilgi verirseniz sevinirim,

Teşekkürler...

Unknown dedi ki...

henüz kullanıma almadığım dan o kovanları bilgi verebimemolanaksız ana döllendirme kovanlarına uyguladım propolis ispirtokarışımıni üretim başlamadığından henüz bilgi yok öncelikle şunu tavsiye edeyim size esas mesleğim boyacılık olduğundan yine organik bir uygulama bezir yağı kullanabilirsiniz.ben kovanlarımda genellikle bezir yağı çok nadirende heksıl dekor diye biritalyan vernik var onu kullanırım bezir yağını inceltmede tiner yerine pinoteks de kullanabilirsiniz.