ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

8 Aralık 2011 Perşembe

arıcılık müzesi


iatanbul arı yetiştiricileri birliği ihsan akdoğan araştırma merkezi  aynı zamanda bir arıcılık müzesi bölümü de oluşturululacak
                      karadenizin meşhur kara kovanı yekpare ağaçtan içi oyularak yapılmış
 uzun yıllar balcı pamuk dedenin hizmetinde olduktan sonra kocamış olacak ki müzedeki yerini almak üzere getirilmiş

 kovanın içinden görüntüler inanın bu kovanın içine bu gün en büyük oğul dediğimiz 10 çıtalık oğuldan 10 oğul koysak belkide yine anca yarısını doldurabiliriz.
 arka kısım kapağı kapalı iken menteşeler çok enteresan tamamen el işçiliği ile yapılmış.
 devasal boyut taki kara kovanın normaline  göre minyatür sayılacak bir boyutta
 minyatür boyutta olanın arka kapağı tel ızgaralı düşünülmüş fakat arı tellerin büyük bölümünü propolisle kapamış sebebi arılar ceyran da kalmayı hiç istemezler bu konuda altı ızgaralı kovanlarda ızgara çekildiğinde üstten hava akımı mutlaka kesilmeli
 minyatür kara kovanın iç görünümü tabiki içinde yeni iskeleler oluşturulmuş
 bu ise birliğimiz yönetim kurulu üyesi niğmet çavuşoğlunun  100 senelik olduğunu belirttiği ana verme kafesi
                                                           ana verme kafesinin içten görünüşü

 kapama tıkacı  bile mısır koçanından yapılmış
 kovan kullanım esnasında bizim memlekette bir çok kovuklu ağaçlarda yaşayan  kemirgen bir hayvan tarafından kemirilmiş bu tür kara kovanlar ağaçlara ağaçlara iskele kurulup yerleştirilmekte eğer içine oğul girmezse ya önden yada arkadan kemirip içinde yapraklardan yuva yapar  eğer içinde arı olursa resimdede görüldüğü gibi gövdeyi kemirir yuva oluştururlar çok da pis kokarlar.

2 yorum:

ariciahmet dedi ki...

Asim bey o kovanı yerde görenler şaşıyor sen bilirsin bir düşünki devasa görgen ağaçlarında yapılan serematta onların dürüşü ve arinin çalişmasi .
Birde sağım yapmak içi yanına çıkarsın kapıya kadar dayanmiş gelde sevinme.
Kovanın sahıbı bitişik köylümüz. o gürgen ağaçlarında o kovanlarla arıcılık yapardı sonra yerden yuksekde tezgahlar yaptı ayı çıkmaması için şimdide yaş sekseni devirdi ama arıları hala bırakmadi .mezara kadarda bırakmaz .

Unknown dedi ki...

ahmet abi selam olsun 3-4 kişinin saramayacağı gürgenlerde bal sağımı yaptığımız günlere. biz lazca olarak ıskence deriz kovanları ağaca koymak için kurduğumuz düzeneğe e kovanı koyupta aşağı inşp kulağız olursa onu seyretmek hepsinden daha çok zevk verirdi balcı pamuk dede hakkında gerek senden gerek niğmet çavuşoğlundan epeyce bilgi edindim pamuk dedeye allah sağlıklı uzun ömur versin.