ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

5 Mart 2012 Pazartesi

5 MART KOLONİ KONTROLLERİ

bu  gün arılığa  saat 13 gibi gittiğimde arılaarın uçuşu polen taşımaları kayda değer durumda idiler meterelojiye  göre ısı 8 derecelerde olacağı gösterilmekte idi güneşi görünce evde sıkıntı bastı gideyim arılığa  gittim  önce gerek iç gerek dış derecelere baktım 15 derece cıvarlarında 


dün yukarıda ki resimde görünen ana kessmiş yada  kendim kontroller sırasında öldürebildiğim koloniye ana verdiydim bu gün hem onu serbest brakmak hemde uafak tefek kontroller le vakit geçirmek için geldiydim bu koloninin ana sının olmadığını geçen hafta ki kontrollerimde kapağını kaldırır kaldırmaz duyulan sesten anladıydım baktım henüz kapanmamış memeler vardı kendime kızmaktan o an için ana vermek aklıma hiç gelmedi o an için erçika plastığın fuarda hediye ettiği kutularda oldukça fazla erkek arı vardı nasıl olsa döllenir dedim kapadım fakat eve gidince içim içimi yedi o güçlükteki koloniyi bu günden anasız brakmak çok kötü ne yapıp yapmalı ana vermeli düşündüm  fakat havaların kötü olması düne kadar sabra zorladı beni dün bozdum memeleri verdim ana yı  bu günde saldım  3 kere aralıklarla kontrol ettim sorun yoktu inşallah ileride sorun çıkmaz.

bu günkü kontrollerde kolonilerde yavru alanlarının genişlediğini gözlemledim. bazılarında arıların sarmadığı ballı çıtalar vardı onları çıkardım ve ve kolonileri arıların sardığı alanlara sıkıştırdım .
bu resim yine yukardakı koloninin sıkıştırılmış hali halen gece ısıları 0 derecelere kadar düşmekte bu şekilde en azından salkım yaptıklarında  yavru üşümeleri olmayacak düşüncesindeyim.
bu koloninin de 2 çıtasını çekip aşağıda görüldüğü üzere 6 çıtada sıkıştırdım
en azından yavru alanları genişlendiğinde  sıkıntı  çekmeyecekler düşüncesinde yim.  bunun yanında koloni ısıtacağı alan azaldığından harcayacağı enerji ve bal tüketimide azalmış olacak.
bir kaç koloniden çektiğim resimlerden orta çıtalardaki stoklar oldukça tükendi yada kenar çıtalara aktarıldı yavru alanını genişletmek maksadı ile bu citada yavrular çıktı bazı yerler temizlenip yumurta atıldı ve yeni polen stokları bu yavru alanının etrafında stoklandı.
koloniler güçlü olunca yavru sorunu olmayacağını düşünüyorum resimlerde bunu göstermekte çünkü bir uzun zamandan beri gerek gündüz ısıları gerekse gece ısıları arının salkımda olmasını  göstermekte ama buna rağmen yavru alanları genişlenmekte




ilk fırsatta invert şurup yapıp yapıp biraz olsa da stoklarına destek yapmalıyım
yavrulu alanlarının genişlediğinin bir delili yavru atılmış ve etrafı  polen stoklanmış
bu çıtada ise gözlemlediğim gözler pırıl pırıl parlatılmış polen stokları etrafa serpiştirilmeye başlamış.yan çıtasında ise yavrulu çıta ve oldukça genişlemiş.
kontrol ettiğim bir kaç kolonide işler oldukça iyi orta çıtalarda stoklar eksilmiş fakat henüz kenar larda stoklar iyi durumlarda
bu çıtada 10 çıtadan yedi çıtaya indirip sıkıştırdığım koloniden aldığım çıta hem rutubet yapmış hemde şekerlenmiş  ha rutubet olayını izaha gerek varsa bu koloni nasıl olduysa tabanı ızgaralı olan kovanda değil hem  rutubet yaptı küflendi hemde kristalize oldu  kristalize olan kısım belkide( korkulu rüya görmekten se uyanık yatmak konu başlığında yaptığım şuruplar olabilir çünkü o zaman invert yapmaya fırsat bulamadıydım suyu kaynatıp acilen eritip verdiydim.) iyiki kontrol etmişim sıkıştırmanın yanında bu koloniyi ızgaralı tabanlı kovana aktardım. ilde
                                
anasını kaybetmiş koloninin belirtileri o kadar... ile arivearicidostu
anasını kaybetmiş bir koloninin aşırı ses çıkarmanın yanında hal ve hareketleri da anormal bir şekilde  bilinçsiz bir şekilde kanat çırpmaları ilede anlaşılabilir. 

2 yorum:

yüksel özsoy dedi ki...

Selamlar. Kovanlarnza yakın olmak her fırsatta buluşma imkanı sunuyor size ama şahsım hafta sonları ziyaret dısında arılarıma hasret kalıyrm.

Unknown dedi ki...

ne yazıkki dediğin gibi değil her fırsatta belkı kış günlerinde her fırsatta gitme fırsatı bulabilirim ama yazın ne yazık ki bu muhteşem yaratıklarda istediğim vakit haşır neşir olma şansım olamıyor.