31 Aralık 2007 Pazartesi
ARILARDA SALKIM
değerli arıcı dostlarım istanbul ve cıvarında gündüzlerin güneşli ve biraz sıcak oluşu arıların kış salkımı oluşturamayışı bal tüketimini had safaya çıkarmış durumdadır konuştuğum bir çok arıcı arkadaşım aynı dertlerden şikayetçiler biz arıcılar olarak biraz uyanık olmalıyızki açlık vesilesi ile koloni zahiyatımız olmasın çünkü bu gün üç arkadaşımın arılığını ziyaret ettim ve arılarının açlık sınırında olduğunu üzülerek öğrendim helede biri varki içlerinde kasım ayı ortalarında varova ilaçlaması yaparken 10 çıtasının yarıdan fazlaları mühürlü bal doluydu o arının balının bitmiş olduğunu görünce eyvah dedim benimkiler tamamen sönmüş dedim kendi kendime.birde gündüzleri güneş alan yerler sıcak oluyor arı uçuşa çıkıyor fakat kovana geri dönemiyor bu nedenle kovan arı mevcüdlerinde bayağı eksilmeler var çünkü güneş almayan yerlerde bayağı soğuk.havalar dahada soğumadan yiyecekleri eksik olan kolonilerimizin takviyelerini yapalım. birde önemli bal dolu çıtalar kenarlarda kalıyor ve arı salkım oluşturunca dış kısımlardaki ballı polenli çıtaya ulaşamıyor ve açlıktan ölüyor. iki çıtalık bir arım bu şekilde telef oldu ruşet kovanda sıkıştırmamıştım dış iki çıta ful bal ve polen doluydu geçen haftaki soğuklarda dıştaki balı çıtalara ulaşamamışlar üst satırlarda belirttiğim üzere orta kısımlardaki balları tükenmiş zaten toplam 150 200 cıvarı arı kalmış üzerlerine kek verdimse bile fayda etmemiştir. bütün arıcı dostlarımın kovanlarını kontrol etmelerini ve yiyecekleri bitenlere takviye etmelerini tavsiye ederim çünkü daha 2.5 -3 ay cıvarında kış var daha önümüzde
26 Aralık 2007 Çarşamba
koloni çöküş sendromu mu acaba
slm arıcı dostlarım bu yılda 2006 yılı gibiolacağa benziyor sebebi arıların gece salkım yapıp gündüz tekrar çözülmeleri ve gündüz öğle saatlerinde sanki bahar ayları gibi azda olsa polen bile getirmekteler bu uçuşlarla arıların ömürleri kısalmakta bir çoğuda tekrar kovanlarına dönememekteler havaların güzel gitmesi münasebetiyle inşallah geçen yıl birçok arıcı arkadaşımızın başına gelenler bu yıl başımıza gelmez inşallah ekim sonunda 2 çıta olan 5 kolonim vardı bunların 2 sini kaybettim ama dikkatımı çeken şey iki çıta ful olan arı öldüğünde içinde 150 200 cıvarında arının bir araya toplanıp öldükleri devrim hocamın dediği gibi koloni çoküş sendromu mu acaba çünkü koloni arı miktarında çerçevede ve kovan dibinde ölü sayısı çok az miktarda idi. şuda olabilir dikkatimi çeken şeyler arasında ölen kolonilerde polenin yok denecek kadar az oluşuda olabilir diye düşünmekteyim her ne kadar vermiş olduğum keke polen katıysam bunun arıların polen ihtiyacını karşılamadığını düşünmekteyım sayın bakanımız Ali TÜRK ün beyaz kovanda dediği gibi bende en az 30 sene cıvarlarında bu işi yapmaktayım ammma internetteki arıcılığı keşfettikten sonra durumun hiçte öyle olmadığını ve bilmediğimiz çok şeyin olduğunu ve bir o kadarda öğrenmemiz geken şeyin olduğunu bu vesileyle sayın bakanım Ali TÜRK e çok teşekkür ediyorum arılara polen hazırlanış şeklini uygulayarak arılarıma polen hazırlayıp verdim inşallah hayırlısı olur. vede daha zahiyat vermem.
21 Aralık 2007 Cuma
yağmur ve dondan koruma



19 Aralık 2007 Çarşamba
KURBAN BAYRAMI
tüm arıcı dostlarımın ve bütün islam aleminin mübarek kurban bayramını kutlar. cenabu allah tan hayırlara vesile olmasını temenni ederim.
13 Aralık 2007 Perşembe
VAROVA
konu mevzuuna biraz geç kaldım bu vesile ile çekimede geç kalmış oldum konu formik asıt ve oksalik asit kullanımı idi hocamda son sözü filimdede izlediğiniz gibi perizinle noktaladı.
AĞ KURDU
son bahar döneminde sönmüş kovan yağmalanmış havanın soğuk olmasına nazaren halen yağma devam etmekte içinde mevcut olan polenli çerçevelerde mum kurdu oluşmuş. konu mankeni ağ kuru. halil kardeşimizin avucunda görülmekte.
12 Aralık 2007 Çarşamba
KARA KOVAN VE KIŞLIK BALI
kara kovan baldan önce görülen ahşap kısma kadar olan ballar arıcı tarafından alınmış kara kovan terimiyle köprüye kadar olan kısım arıcını köprüden sonraki kısım arıya bırakılmıştır.
sayın bakanım siz bu görüntüleri çekerken bazılarıda sizinle aynı işi yapıyor olamazmı.?
11 Aralık 2007 Salı
2 Aralık 2007 Pazar
nem ve karbondioksit tahliye borusu

Ahmet PEHLEVAN arılığı
1 Aralık 2007 Cumartesi
kış aylarındaki ana kayıpları
değerli arıcı dostlarım daha önce beyaz kovandada belirttiğim üzere kış aylarında kasım sonundan nisan başlarına kadar geçen sürelerde oluşan ana kayıpları koloninin durumu iyi ise yani 3 4 çıtanın üzerinde ise hiç müdahale edilmeden olduğu gibi bırakılmalı eğerki koloni sayım eksilmesin düşüncesinde isek tabiki. bu dönem içinde oluşacak ana kayıbı neticesinde koloni sahte anaya gitmemekte tabiki bu kışı ılıman geçiren yöreler için geçerli değildir (akdeniz,ege nin bir kısmı) için geçerli değildir çünkü bu yörelerde arılar salkım oluşturmamaktadır. nisan ayı gelipte hava ısısı 14 15 dereceleri bulduğunda diğer kolonilerimizde ana yumurtlamaya başlamış olur ve bu ana kaybetmiş kolonimize günlük yumurta verirsek sorunsuz bir şekilde bu kolonimizide ana yaptırmış oluruz vede diğer kolonilerimize nazaren dahada güçlü bir şekilde diğer kolonilerimize yetişir birde ana arı çıktıktan sonra bir çıta kapalı ve açık yavrulu çıta ilave edersek o zaman görün koloniyi.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)