ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

17 Temmuz 2008 Perşembe

ayıdan korunma yöntemleri


KOVANLAR AYIDAN BÖYLE KORUNUYOR!
Artvin'in köylerinde, arı kovanlarını ayılardan korumak isteyen bal üreticileri her yolu deniyor. Bu üreticiler ise kovanların yanında yatıp kalkıyor!
17 Temmuz 2008 Perşembe 15:56
ZİYA AKYILDIZ
Borçka'nın Demirciler köyünde, arı kovanlarına ayılar tarafından zarar verilmesini önlemek isteyen bal üreticileri, ayıların çıkamayacağı ağaçların yüksek yerlerine kovanlarını yerleştiriyor.

Ağaçların tepesinde kovan platformları oluşturan ve kovanları teleferikle buraya taşıyan bal üreticileri, nöbetleşe olarak burada çalışıyor.

Bir bal üreticisi, ayılardan kovanlarını korumak için her yolu denediklerini ifade ederek "Özellikle ayılar kovanları yerle bir ediyor içindeki balı yedikten sonra kovanları parçalıyor. Önce ağaç dallarına tekli ve ikişerli kovanları astık ama oraya da çıkıp bu kovanlara zarar verdiler. Son olarak yüksek ağaçlara çıkamaz düşüncesiyle ağacın dallarından istifade ederek kovanları yerleştirdik. Çevrede bizimde kalabileceğimiz bir mekan oluşturduk. Ayılar kovanları parçalamasın diye burada nöbetleşe kalıyoruz" dedi.
SALİH ARICI abimizde bu şekilde korunuyor ayı dan İşte bu gördüğünüz materyal ayıları kaçırmak için zaman ayarlı piknik tüpüyle çalışan bombamız :) istenildiği dakikayla ayarlanıyor ve müthiş bir ses çıkıyor, ayı oğlu ayılar yamacımıza dahi yaklaşamıyorlar.Bir piknik tüpü 15 gün rahatlıkla yetiyor.Tabi gündüzleri kapalı sadece gece kullanıyoruz.

2 yorum:

Ballı Baba dedi ki...

Merhaba, ayı zararına karşı benim blogda eski bir yazım var. Onu uygulayanlarda memnun bir bakarsan faydalanırsın...

mahmudiyearicilik dedi ki...

İşleri çok zor bu zor şartlarda bal üretip ülke ekonomisine katkı yapmaya çalışan tüm arıcı arkadaşlarımıza kolay gelsin, ürününüz bol ve bereketli olsun.
SELAMLAR