ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

23 Kasım 2008 Pazar

yeni arılığın örtülmesi ve invert şurubunun hazırlanması


arılıktan genel görünüm en alt kısımdaki büyük arıliğin arkasında depo ve bal sağım yeri var bir kısmıda açık depo sadece üstü kapalı önkısmı açık boş kovanları, ballıkları dizmek için kuruluk yer arılığın üzeri sac ile örtülü idi ne kadar tamir attimse her yağmurda mutlaka bir yerlerden yağmur içeri akıp bir çok şeyleri ıslatmakta idi dün emin onü perşembe pazarından 14 mt 4 mt genişliğinde branda alarak buranın üzerini kapladım uç kısımlarını zımba ile ahşapa tutturdum üzerinederüzgarın uçurmaması için taşlarla doldurdum.

kalan kısım branda ile de yeni arılığa geçici örtü yaptım şimdilik kovanlar ıslanmasın yeterli diğer arılıklar gibi yüksek içinde rahatça dolaşılabilecek şekilde yapacaktım fakat yeterli kerestem yoktu ilerleyen günlerde çıkma kereste satan yerlerden ihtiyaç a göre kereste alıp bu kısım arılığı da diğerleri gibi yapmaya çalışacam. resimde görünüm sanki kovanları örtmüyor görünümü var önden arkaya meil çok olduğundandır kovanlar 1 mt ye yakın iç kısımdalar

dün akşam ilk denemede sorunsuz vede zahmetli bir şekilde invert şurubunu hazırladım 12 kg şekeri 20 kg lık temiz boya kovasına koyarak üzerine şeker ile aynı seviyeye gelecek şekilde su ilave ettim bu şekilde 2 hacım şekere 1 hacım su katmış oldum yani bu 1/1 tabir ettiğimiz yöntem önceden düşünmedim bu kadar şekeri nerede kaynatacağımı çünkü önceden bal erittiğimiz kova vardı baktım bulamadım hanım da evde yok kaldım ortada ne yapayım ara tara yok kova. neyse depoda boş bal tanekesi buldum aktatdım plastik kovadaki sulu şekeri tenekeye koydum ocağın üzerine 107 c de kaynayana kadar karıştır dur çünkü suyu soğukken kattım şekere tenekeye. yapışıp karar masın diye devamlı karıştırdım.107c de kaynadı 4,5 çay kaşığı tattarik asit (krem tartar) katarak.

20 dak 105,8 c de kaynattım ama 20 dakikada karıştırma yapmadım kendi başına kısık ateşle fokurdayıp durdu.
dün eminönüne gitmişken hem dijital derece hem oksalik asitim bitmişti onu birde henüz kullanma şeklini bilmediğim laktık asıt aldım gitmişken.

4 yorum:

Unknown dedi ki...

ismail kardeşim yorumunu yayınladım ama haberi silip yeniden yükleyip yayınladım bu arada unuttum yorumunu yayımlaya bastım ama önceki habere olduğu için o da silindi çok özür dilerim.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Asım abi şurubun tarifi biraz lazca olmuş,iki hacim şeker bir hacim su nasıl oluyor o belli degil.

Bire bir şurubun tarifi basitçe şöyle,bir bardak aldık elimize tamamen şekerle doldurduk.İkinci yapmamız gereken ise şeker dolu bardaga su doldurmaya başlıyoruz.Su şeker seviyesine geldiginde bu bire bir demektir.


Şurubu kaynararak yaptıktan sonra dereceyede gerek kalmadı,asidi at kısıkta kaynamaya devam ettimi reaksiyon oluşuyor.Yani asit şekeri parçalıyor.Derece invert kek yaparken gerekli.Birdr bire bir şurup yaparken karıştımaya bence gerek yok,yanma ve kararma 120 dereceden sonra karamelleşiypor,180 derecede galibada yanmaya başlıyormuş.Bire bir şurupta çıkılabilen en yüksek derece 104-105 derecedir yani yanmaz vede kararmaz.Ne günlere kadık,uzmanlık alanlarımıza bakın::))

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Asım abi.
BU hafta sonundaki fırtına senin barndaları nasıl uçurmadı hayret.yerin fazla rüzgar almıyor herhalde.
Birde dijital derece ile tartarik asiti eminönünden nereden aldın.Bir fırsat karşıya geçebilirsem bende alayım diyorum.

Kenbiloğlu dedi ki...

Asım Abi,

olur böyle kazalar;

Laktik asit ile Varroa mücadelesi:

arılarda varroa ile mücadelede kış uygulaması olarak Kasım-Ocak aylarında uygulanıyor.Bu iş için %15 lik laktik asit çözeltisi kullanılıyor.Laktik asit buharlaşmadığından kapalı yavru gözündeki varroa ya etki etmez.Hava sıcaklığının 4-10 derece olduğunda kuru havada uygulama çerceve başına 5 ml olacak şekilde püskürtme olarak yapılıyor.

selamlar
İsmail

http://imkerverein-salzkotten.gmxhome.de/msaeure.html