ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

7 Nisan 2009 Salı

buda benim kat koyma yöntemim.

değerli dostlarım benim rahmetli dedemden duyduğum ve arıcıları bire bir ilgilendiren konu ELMA çiçeği bitene kadar arı çok iyi bakılmalı elma çiçeği bittikten sonra arı aç kalmaz derdi rahmetli bu yüzden beslemeyi en azından bu çiçeğin bitimine kadar yapmalıyız.

18 nisan tarihine kadar sanırım arılığa sadece akşam üzerleri uğrayabileceğimden bu gün genel kontrol edip yapılması gerekenleri yaptım kimisine kat koydum kimine temel petek verdim.
benim kat koyma yöntemim 3 ve 7 nolu çıtaları kata çıkardım resimde görüldüğü üzere 8 ve 9 nolu çıtalar yavrulu olduklarından temel peteği 10 noya koydum sol tarafta ise 2 nonun solunda yavru olmadığı için temel peteği 2 nonun yerine koydum.
ballığa çıkardığım 3 ve 7 nolu çerçeveler kısmen ballı polenli olduklarından 1 ve 4 noları temel petek koydum şayet bu çıtalar ballı polenli olmamış olsalardı 1 ve 4 ün yerine ballı polenli çıta koymalı idim.
şurupluğu da koyduktan sonra örtü bezi ile kuluçkalığın üstünden başlayarak resimde görüldüğü üzere örttüm
sonrasında yine hem içinde oluşacak nemi çekmesi için hemde daha sıcak tutması için bezin üstüne gazete ile kapladım yanlız üsteki resimler tesadüfya hepsi ayrı ayrı kovanlara aitler
yumurtlama alanları o kadar genişletildiki bal kemeri alanları bile yumurta ile dolduruldu bu durumda besleme yapmasan havalarda bir kaç gün kapalı gitse arı dışaradan getiremezse ölüme maküm beslenmezse ben bu yılki yavru durumlarına anlam veremiyorum 10 çıta arıda 8 çıta yavru olan bile var oysaki havalar o kadar da kötü gitti yanlız bir istisna hem kışa çıtalar ful balve invert karışık girdiler birde şubat sonundan bu tarafa 29 kovana 60 litreye yakın invert şurup verdim.

değerli arıcı dostlarım bilinmesi gereken genel kurallardan biri üstteki resimin ortasında ana yüksüğü yaptıkları görülmekte bu durum genelde ana arısını beğenmeyen ana değiştirme ye giden kovanlarda oluşturulur yani çıtanın ortasında oysaki oğul verme niyetinde olan kovanlarda ana yüksük ve memeler hep kaçamak yerlerde oluşturulur kenar köşelerde benimkilerin canı sıkılmış boş kalmışlar 1 nolu çıtanın ortasına yüksüğü yapı vermişler3.4.5.6.7. nolu çıtalarda yavru inci gibi dizilmiş demek istediğim şu ki çıtanın ortalarına yapılan ana yüksük ve memeler bozulmamalı ve kontrollü bir şekilde anayı değişmelerine müsade edilmeli bu durumlar genellikle yaşlı ve sakat ana lı olan kovanlarda oluşur normal durumlarda ana arı memeleri devamlı olarak imha etmeye çalışır oysaki bu durumlarda müdahale bile etmez.
benim kara kovanda yeni yeni gözle görünür kıbırdama var kovanın iç hacmi çok büyük olduğundan ısıtma sorunu yaşıyorladı herhaldeki şimdiye kadar gelişme göstermediler bu arada arıların ve petek lerin kapladığı alan kovanın 10/1 ancak ben bunların bahara çıkabileceklerine bile şüpheli idim şimdiden bütün arıcı dostlarıma bol ballı yıllar dilerim.

2 yorum:

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

ARILARININ MAŞALLASI VAR BALINDA ÇOK OLUR İNŞALLAH SONUNDA SENDE KARŞILIGINI ALIR BAŞARININ MUTLULUĞUNU YAŞAR BİZİMLE PAYLAŞIRSIN
KOLAYGELSİN

Unknown dedi ki...

abi allah razı olsun dilek ve temennilerin tüm arıcı dostlarımız için inşallah hepimiz için hayırlı bir yıl olur inşallah.