31 Aralık 2008 Çarşamba
YENİ YIL VE KAR
alemdağda bu gün tam bir haftadır ara ara kar yağıyor henüz yerlerde kar var denilecek kadar kar yok eski karlı günlere hasret kaldık en azından kar yağınca kar topu oynayabiliyorduk evlerin damlarından aşağıya en az 1 mt buz kütleleri uzanırdı yıllar geçtikçe artık nerde ise yerde 15-20 cm kar görmek hayal olacak gibi kar sulu yağdığı için yerde kar kalmıyor aslına bakılırsa istanbulun en yüksek bölgelerinden birindeyiz ama kar yok oturma odamın penceresinden kar yağışını biraz görüntüledim pencerenın önundeki odun deposu yine arıcı amcalardan birine ait biraz olsun karı odunların üstünde birazcıkta çatılarda görebiliyoz sevindiğim taraf 1 haftadır arılar soğuk olma münasebeti ile salkımdalar. yarını meteroloji parçalı bulutlu ve 5 derece bösteriyor inşallah dökülmezler dışarı arılar.
25 Aralık 2008 Perşembe
ALEMDAĞDA KAR
22 Aralık 2008 Pazartesi
arılık düzenlemesi
21 Aralık 2008 Pazar
KOVAN İÇİ NEM
değerli arıcı dostlarım kovan içi nemin bu mevsimde oluşması pek olmayan bir durumdur nemim oluşması için arılar ya dışardan bolca sıvı bal getirirse şurup verilirse kolonilerimize bu mevsimde geçen sene bir çoğumuzun yaptığı gibi kek verilirse yavru faaliyetleri devam eder ve kovan içi nem oluşur.
normal şartlarda bu mevsimde kovan içinde arıyı rahatsız edecek nem olması mümkün değil çünkü arılar sırlamadıkları balların dahi suyunu almışlar koyu akmayacak kıvamda bulunmakta şu anda kovanlarda. ancak kovan içi nem yavru faaliyetleri başladığı zaman kovan içinde nem oluşmaya başlar çünkü o dönemlerde gerek verilecek olan keklerin gerekse kovan içindeki bal ve polenlerin yavrulara mama oluşturulmasında aşırı derecede su girişi olmakta kovana bu yüzden nem oluşmakta yada kovanlarımız kış beslenmesinde su oranı yüksek şurupla takviye edilmiş ve arılar henüz suyunu atamamış olduklarından kovan içi nem oluşmakta.
nemin oluşunun en büyük etkenlerinden biri önceki yıllarda ben ve bir çok arıcı dostumun kışın vermiş olduğu kekler ne oluyordu bu dönemde kovanlarımızda yavru eksik olmuyordu arılar keki işleyebilmek için dışarıdakı soğuğa aldırmadansu almaya çıkıyorlardı vede çoğu telef olmakta idi bu mevsimde kek olmazsa suya vurmayacağı gibi kovan içi nem olmaz biraz önce sıraladığım etkenlerde olmazsa salkımdaki yada az faaliyet içinde olan arının çıkardığı karbon dioksit den oluşacak nem kovanı ıslatacak kadar olmaz en önemliside faaliyette olmayan kolonide nem olmaz birde güçlü kolonilerde nem olması mümkün değildir.
20 Aralık 2008 Cumartesi

|
19 Aralık 2008 Cuma
arılık ziyareti
arılığa gidince kendimi mayıs yada hazıran ayında zannettim etraf sanki oğul brakmış gibi arı kaynıyor eyvah dedim yine depoya giriş deliği buldularsa yandım gerki bal kovanlarına girmeleri mümkün değil ama yinede korktum girmemişler. yağmalananmı var diye hemen kontrol ettim kimsede ters bir durum yok sarı yerine beyaza yakın polen gelişi var kovanların genelinde zannedersem fındık çiçeklerinden alıyorlar. velasil iyi bir gündü ama bir taraftanda içim yanıyor çünkü arı ömrünü bitiriyor bu uçuşlarda hergün onlarca arı gidipte dönemediğini de düşünürsek bahara yine 2-3 çıtayla çıkarız bu vaziyette.
benimde bir tane anası olmayan 2 çıtalık bir arım var mevsimin kış olması vesilesi ile şimdilik ses seda yok havalar biraz kapalı olsa başka kovana birleştirecem geri gelecek olanlarda hemen yanındaki kovana misafir olurlar kabul edilirseler.aslında yedek anam var ama yedek ananın olduğu arı daha güçlü bunlardan .
15 Aralık 2008 Pazartesi
arılığın konumu
ali abi kurban çadırlarına benzesin bakarsın seneye kurban çadırı olarak kullanırız.
14 Aralık 2008 Pazar
dış işlemlerle arılarım kışa hazır
13 Aralık 2008 Cumartesi
üçüncu arılığın düzenlenmesi

yağmur kesildi çok hafif bir güneş görünür gibi oldu bizim muğlalı hemen dışarda oysaki diğer kovanlardan tek bir arı çıkışı bile yoktu.
12 Aralık 2008 Cuma
dünden kalan görüntüler
bu arada pürenden getirdikten sonra arıları yapmış olduğum kontroller ve sıkıştırmalardan sonra günümüze arı mevcudünde gözle görülür düşüşler var 1-2 hatta 3 çıta bile eksilen arılar var şimdiden korkmaya başladım inşallah önemli bir zahiyat vermeden çıkarız bahara
7 Aralık 2008 Pazar
KURBAN BAYRAMI
bambus arıları ve oksalik uygulaması
6 Aralık 2008 Cumartesi
bambusun hüzünlü sonu

daha önce montalama yaptığım inşşattanda 9 adet 4cm lik sert strafor kalmıştı onlarıda götürdüm arılığakovan içlerine göre kesip daraltmalar yapacaktım bu arada zamanımın çoğunu bambus alınca sadece 2 kapağın sacını çakıp birde kovanların kapağını açıp kaç çıta ile girdiklerinin notlarınıyazdım üstüne üstlük fotoğraf makinesini de götürmeyi unuttum telefonla idare etmeye çalıştım.
arılığa malzemeleri indirdim arabadan hemen bambus aklıma geldi baktım o kovanın altında yerde kıvranıyor aldım avucuma ısı verdim biraz.

baktım hareketlendi yavaş yavaş gezinmeye başladıaklıma bal vermek geldi



bir kaç kez konup havalandıktan sonra

doğru istikamet kovanın içi

bir kaç kez girdi çıktı arılardan tepki görmedi

hatta gelişlerinde sanki tarlacı arı imiş gibi arılara bir şeyler verrmekte idi ama son hüsran bizim oflu hikayesine döndü sonu (ben okudum o uçtu yukarıda ne etti ise gitti aşaği düşti) herşeyin normale döndüğünü görünce işlerime koyuldum güneş batmak üzere idi tekrar bakim dedim.

bu arada arı mevcutlerinde bayağı düşüşler var tarlacı arı mevcudu yok olunca mevcütler 1-2 çıta cıvarında eksilmeler nasip olursa yine iç düzenlemeleri yapacam inşallah yarın güneş olurda yapabilirim havalar daha soğumadan.