ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

29 Mart 2009 Pazar

bizim görüşümüze göre gelmeyen bahar arıların iç dünyasına çoktaaan geldi

biz kendi nevsimizi tatmin edebilmek arıların içini karıştırabilmek iç hakkında bilgi edinebilmek maksadıyla baharın gelmediğini düşünüyoz aslında hava durumuna bakarsak evet bir türlü bahar gelmedi. cuma, cumartesi, pazar günleri ise tam bir bahar havası yaşadık istanbulda.
10 çıta olan kovanlardan kademeli olarak eski çıtaları çekip yerine temel petek verecem bu çıtalar genellikle köşe kısımdalar ballarınıda yavaş yavaş orta kısıma çekmekte yada kullanmaktalar.
bu gün bir çok larından ikişer çıta çekerek sekize indirdim çıta sayılarını
bu gün yine bu sezonun dördüncü şuruplamasını yaptım invert şurup büyük kolaylık yorgun olunca ya bu gün şimdi uğraşamam aman boş ver yarın yapar verirsin mazeretler artık yok.

benim tahminlerime göre bu sezon 3 tur yavrular çıktı yada çıkmak üzereler dördüncu yumurtalar atıdı
çok yoğun polen girişi olduğu halde öyle aşırı bir polen stoğu görmedim genelinde kovanların buda demek oluyorki yavru faaliyetleri son sürat devamşurup bizden polen onlardan.
yavru çıkan gözler anında temizlenip yeniden yumurta brakılıyor.
bu çıtadaki bir kaç içe doğru çökük olan yumurtalar vardı önceki yıllardanda kafama takılmıştı bu durumlar acaba içindeki yavrunun durumu ne iki tanesini açtim çökük olan yumurtaların olumsuz bir durum olmadığını gördüm.
kış arısı sanki kalmadı denilecek kadar az yavru alanları genişledikçe bal stokları yok denilecek kadar eksilmeye başladı.

okadar dikkatli baktığım halde hemen hemen ana arıları göremedim diyebilirim bu da tesadüf ben buradayım başkasından bana ne dercesine poz verdi
yavru faaliyetleri okadar ileri durumdaki nerede ise bazı çıtalarda yumurtasız alan yok gibi
birde bu günkü kontrollerde sadece 1 kovanda yüksük yapma hazırlıkları gördüm yanlız köşede ortada değil. birde bir kovanda bir kaçtane erkek arısı.
olumsuz durum ise yine 2 rüşet kovanda şubat ayında 3 çıtanın üzerinde idiler 2 side bu günkü kontrolde biri 1 çıta bile yok avuç içi kadar yerde karşılıklı yunurta var çıtanın 2 tarafındada. diğerinde ise 1 çıta arı mevcudu kalmış yavru durumu iyi sayılır bu iki kovanım bal stokları fenadeğiller. takip edilip duruma göre destek yapılacaktır.

1 yorum:

muratakın dedi ki...

Sayın Asım Bey:
Şaka:
Yeşil arı ırkı hangi ırktan oluyor acaba?
değişik görünüşü var
fotoğraf makinesinin azizliği mi?
Saygılar.