ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

11 Ekim 2009 Pazar

arılıktaki son işler

kutularda 10 -15 önce döllenipte yumurta atmaya başlayan üç tane kutum kaldıydı daha önceden deneme maksadı ile 2 çıta arrı ayrı kovandan birer çıta alarak devşirme sisteminde birleştirdiydim kenarlarınada birer çıta ballı koydum ve anayıda kafesle üstüne koyduydum bir hafta önce yaptıydım bu işemleri dün baktım gayet güzel ana kafesten çıkmış yumurta atmayada başladı. dünde diğer kalan kutulardaki analara değişik kovanlardan 1 er çıta alarak 2 şer çıtalı olacak şekilde yanlarınada 2 çıta ballı koydum yinebu gün baktım mevcutte eksilme yok anaları çıkarma işleri son süret devam etmekte. en azından arılığımdaki acil durumlar için elimde 4 adet yedek anam hazır bulunur
ismail kenbil oğlu kardeşle almanyadan 4 tane ana getirtdiydik 3 ü bana 1 i kendine kendisinde kalanın kekli kısmını erken açtığı için hemen çıkardilar vede kestilerdi benim bir tanesini kutuda zehirlediler koyduğum gecenin sabahında baktığımda bakıcı arıları ile birlikte hepsi ölmüştü birini sahteye gitmiş arıya kabul ettırdim ve erkek arıların haricinde 2 çıta kadar arısı vardı ve bir çok çıtada sahte yumurtaları ile doluydu hiç bir işlem yapmadan ana arıyı bakıcıları ile birlikte almanyadan gelen plastik kutudan ahşap kutuya aktararak kekli kısmını açmadan koydum kovanın üstüne 2. gün kontrölümde kurtçuk oluşmamış olan bütün yumurtalar sökülüp atılmıştı kek li kısmını açarak braktım şayet yumurtalar temizlen memiş olaydı kekli kısmı açmayacaktım ve süreyi biraz uzatacaktım.bu günkü durumu ise 4 çıtada yavru var 3 çıtası daballı üzerinde olan keki bittikten sonra sıvı invert şurupla beslemelere başlayıp stoklarının tamamlanmasını sağlayacam.
bu ise diğer alman gelin devşirme sistemi ile 3 ayrı kovandan birer çıta yavrulu arılı çıta alarak devşirme oğu yaparak anayı yine plastik kutudan ahşap kutuya aktararak koymuştum kovanın üstüne 2. gün meme yapmadıklarını görünce direk olarak saldım anayı kovanın içine aslında bunu yapmamalıydım ama sabahın erken saati idi birkaç kez kovanı açarak kontrol ettim akşam saatlerine kadar sorun yoktu o da öylece kabul edildiydi bu günkü durumu ise 5 çıtada yavrusu var fakat bu günlerde aşırı derece de polen akımı oldu 2. ve 7 . cıtalardaçıkan yavruların yerleri polenle bloke edilmekte aslında bu gün orta kısımlara esmer temiz bir çıta verecektim ama önümüzdeki hafta yağmurlar başlıyor hava soğuyabilir düşüncesi ile vaz geçtim.
20 eylül de yalovada arıları bulunan yunus kantar kardeşimin arılarının kontrollerini yapmaya gittiğimde bir adet 9 çıta arısının anasız olduğunu tespit etmiştik yalova cıvarında ana bulamayınca ali türk kardeşimize müracat etmiştik o da var deyince onca yolu katlederek üstelikte deniz aşırı ana alarak kovana verdik çok şükürki o nada kabul edildi sadece ananın maliyeti 150 tl cıvarında idi hatta bir çok dostum kovan alsaydınız daha karlı olurdunuz dediği de oldu. yine o gün yeni bir yöntem daha öğrenmiş olduk şimşak eyaletinde ana değişim gününden o güne kadar bir kaç anayı kesip ana tutmayan kovanda bakandan aldığımız sosyete anayı ertesi gün eyalete giderek
kovan içine bütün arıları silkeleyerek kovan içinde arıların beslenebilmesi için sadece kek vede sosyete anayıda kekli kısmını açarak brakmıştık şimşak eyaleti baş bakanın bize verdiği bilgiye göre ana sorunsuz bir şekilde kabul edildi vede kendisi tarafından ballı çıtaları tekrar geri iyade edildi.ve böylece bu kolonide bu yöntemle analandırılmış oldu.

yine ismail kardeşin orada hemşerimin arılarının kontrolünde edindiğim 2 adet ana arıyı yine bu köyde sahte anaya gitmiş bir dostumun kovanlarına hiç bir işlem yapmadan sadece anaları plastik kutudan ahşap kutuya alarak direk olarak üzerine koydum 3. gün kontrol ettiğimde bir tanesinde sahte ana yumurtlaması kesildiydi ve kekli kısımını açtım braktım. 2 gün sonra tekrar gittim kekli kısmını açtığım ana çıkmış dolaşmakta idi diğerinde ise sahte anaların yumurtlaması devam etmekte idi yinede. 5 gün geçtiği için kekli kısmını açtım braktım dünkü kontrolde ana çıkmış yumurta atmış önceki aşırı yumurtlama nispeten kesilmiş ve böylece o kardeşimizinde 2 kolonisinide kurtarmış olduk mehmet kardeşe teşekkürlerimizi iletiriz .

1 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Asım abi.

Haberler parlak değil.Bizim haydutlar anayı yumurta atımından sonra kesti.Metod iyi de,bizimkiler iyi değil.
BU kafa ile kendi köklerini kazıyorlar farkında değiller.