ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

5 Kasım 2009 Perşembe

arılıkta bazı öne çıkan gözlemlerim

bu gün stoklarını desteklemek amacı ile 2. kez şuruplamalarını yaptım bu üst resiimde görülen koloni almanyadan gelen anaların biri bu ana sahte anaya dönüşen bir koloni idi hiç bir işlem yapmadan direk olarak anayı sadece kutusunu dağişerek kovanın üzerine kekli kısımı açılmadan koydum almanyadan gelen kutu plastik idi bu yüzden pek içinde arıların barınması sağlıklı olmamakta yanlız yolculuk için uygun kovan içinde randımansız. bu yüzden ahşap kutuya aktardım ve 4 gün bu şekilde kovanın üstünde kaldı dördüncü gün çıtaları kontrol ettim çıtalarda lavraya dönüşmemiş yumurta yoktu olanlarda arılar tarafından sökülüp atılmıştı ve kekli kısmını açtım kutunun bu şekilde braktım bir hafta sonra yaptığım kontrolde ana kutudan çıkarılmış vede yumurtlamaya başlamış yanlız bu koloninin anca bu kadar gelişebilmesinin önemi zincirin kopuk olması yani ana kabul edildiği dönemde her yaştan işçi arının mevcut olmaması arının mevcudunun erkek arılarla birlikte 5 çıta olduğundan takviye hiç aklıma gelmedi ve bu günkü durumu bu şekilde
bu koloni ise almanyadan gelen 2. ana arı bu ise yine geldiğinde yazdıydım 3 ayrı kovandan birer çıta ama dolu dolu arılı şekilde alarak devşirme oğul oluşturup anayı koymuştum üzerine yine kutusu değiştirilerek yine keklikısmı açılmadan çünkü çıtalar kovana yerleştirilince çıtaları aldığım kovanlar evin yanında idi ve çıtalar alındıktan sonra bütün kovanlar devşirme oğul dahil olmak üzere arılığa götürüldü bu aradaki mesafe 3 km 3 gün sonra baktığımda ana memesi yapmadıklarını görünce direk saldım anayı kovana belli aralıklarlada kontrol ettim sorun olmayınca işlem tamam diye braktım. anlatmak istediğim bu iki koloninın mevcudunun biri birinin 2 katı olması bu olay anaların cinslerinin yaşlarının aynı anadan oldukları halde eşit güçte olmalarının tek nedenianaların kabul edildikleri zaman kolonilerde her yaşta arının bulunmayışından yani zincirin koptuğundan kaynaklanmaktadır.
bu kovanda bazı şeylerin ters gittiği ni göstermekte polen kabındaki kırıntılar ve varova ölüleri aslında bu kutuyu ilk şerbet verdiğimde yani27 ekimde temizlemiştim ve de epey zamanda varova ile ilgili çalışma yapmadım bu gün içindeki varova ölüleri ve mum kırıntıları kontrol etmeye mecbur etti beni fakat kolonide ters bir durum görmedim sırlı balları mevcudu gayette normal yani demek istediğim normal şartlardada varova ölebiliyor.
bu loloni ise zafer abi ile konrol ettiğimizde anasız olduğu vede memelerin olduğu koloni bu gün başka bir koloni ile birleştirme maksadı ile de açtım biraz normalde 3 çıtadan fazla arısı var anada çıkmış yumurtadan
içinde onlarca erkek arı var önümüzdede 5 günlük tahmine görede havalar gayet iyi 20 derecelerde olmayacağını bile bile yinede denemeyi düşünüyorum en azından koloniyi belki bahara çıkarır.

5 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Asım abi.

Muhtemelen o kadar varroa varki,onlar artık yaşlılıktan soğuğa dayanamıyorlar:))Kabul edelim ki 2 'lik bir delikanlı ile 60'lık birinin at binmesi bir değildir.Onlarda At sırtından düşen ihtiyarlar.Bu yaz bende senin gibi varroa besledim.şimdi soğukları bekliyorum ki sırtından düşsün :))

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Kadıoğlu,inşallah kışı sorunsuz atlatırsınız vede yazın güzel haberlerinizi duyarız.İlgi gösterilince ve takip edilince işlerin daha randımanlı gideceği inancındayım.Başarı dileklerimle.

Unknown dedi ki...

yusuf kardeş sende biliyonki çok değişik yöntemler kullandığım halde yine bu kadar varova mevcudu var bu da demek oluyorki sen ne kadar mücadele edersen et komşun etmedikten sonra tekrar mevcut artmaktadır biz bu kadar mücadele ettik yine bu kadar varova mevcudu var ya mücadele etmeyenlerinkinasıl acaba
ilhami abi iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim aynı dilek temennilerleinşallah bütün arıcı dostlarımız bahara sorunsuz olarak çıkarlar ve hepsinin güzel haberlerini duyarız.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

asım kardeşim selamlar,

hayırlı çalmışmalar benim kolonilere varroa bulaştırma malum ben getirdiğim zaman varroa yoktu bilesin :)))

Unknown dedi ki...

ve aleyküm selam zafer abi valla kolonilerine tembihleseydin içeriye varova illetini sokmayın diye.madem yoktu. doğrudur sen yoktur diyorsan yinede yoktur bilesinki ben tutup içine atmadım