ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

21 Aralık 2008 Pazar

KOVAN İÇİ NEM


değerli arıcı dostlarım kovan içi nemin bu mevsimde oluşması pek olmayan bir durumdur nemim oluşması için arılar ya dışardan bolca sıvı bal getirirse şurup verilirse kolonilerimize bu mevsimde geçen sene bir çoğumuzun yaptığı gibi kek verilirse yavru faaliyetleri devam eder ve kovan içi nem oluşur.
normal şartlarda bu mevsimde kovan içinde arıyı rahatsız edecek nem olması mümkün değil çünkü arılar sırlamadıkları balların dahi suyunu almışlar koyu akmayacak kıvamda bulunmakta şu anda kovanlarda. ancak kovan içi nem yavru faaliyetleri başladığı zaman kovan içinde nem oluşmaya başlar çünkü o dönemlerde gerek verilecek olan keklerin gerekse kovan içindeki bal ve polenlerin yavrulara mama oluşturulmasında aşırı derecede su girişi olmakta kovana bu yüzden nem oluşmakta yada kovanlarımız kış beslenmesinde su oranı yüksek şurupla takviye edilmiş ve arılar henüz suyunu atamamış olduklarından kovan içi nem oluşmakta.
nemin oluşunun en büyük etkenlerinden biri önceki yıllarda ben ve bir çok arıcı dostumun kışın vermiş olduğu kekler ne oluyordu bu dönemde kovanlarımızda yavru eksik olmuyordu arılar keki işleyebilmek için dışarıdakı soğuğa aldırmadansu almaya çıkıyorlardı vede çoğu telef olmakta idi bu mevsimde kek olmazsa suya vurmayacağı gibi kovan içi nem olmaz biraz önce sıraladığım etkenlerde olmazsa salkımdaki yada az faaliyet içinde olan arının çıkardığı karbon dioksit den oluşacak nem kovanı ıslatacak kadar olmaz en önemliside faaliyette olmayan kolonide nem olmaz birde güçlü kolonilerde nem olması mümkün değildir.

6 yorum:

Ballı Baba dedi ki...

Değerli dostum bu yazında benim kovanlarımda nem yok desen daha doğru olur. Bu mevsimde nemin olması mümkün değildir demen doğru değil, doğruysa senin olduğun yere göre doğrudur. Türkiye çoğrafyasına göre değil. Türkiye nem haritasına bakman lazımdı ki bu kadar kesin yazabilesin. Yoksa kovanında nem görenler eyvah nerde yanlış yaptık der...

HB dedi ki...

Mükemmel bir tespit olmuş.
Kek yok, nem yok.

Unknown dedi ki...

değerli başkanım yavru faaliyeti olmayan kışlama için verilen besinlerin erkenden verilmesi yani suyunun uçmuş olası hallerinde kovanlarda zayıf koloniler hariç kışa güçlü giren koloni türkiyenin hangi bölgesinde olursa olsun dişarının rutubetli olması ile kovan içinin ilişkili olacağını ben kendi görüşümce zannetmiyom.

Hayyam dedi ki...

Benim olduğum bölgede arılar ekimde yavru faaliyitini keser takiii marta kadar.Ama kovanlardaki nemi engellemek için savaşmak zorundayım .Yavru yoksa nem yok bilgisi çok yanlış.Nem sadece verilen yiyeceklerle oluşmaz.Kovan ile dışarısı arasındaki ısı farkı nemin oluşmasının başlıca nedenidir.Bu olay ısı farklılılığı yaşanan her yerde aynıdır

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...
Asım abi.Bu nem konusunda bu yıl bende çok duruyorum.Daraltmalarda ve kovan örtüsünün üstüne gazete kağıtı sermeme rağmen bir ki kovanımda nem'e rastladım.Ne kek ne de şurup verdim.Şayet blogumu ziyaret etmişsen kovan üstlerini de sağlama aldım ama yine de rutubet oluştu.Bir yerde hata yapıyorum ama nerde...

muratakın dedi ki...

Sayın Asım Bey:
Kovan içi nemin her ne kadar beslemeyle ilgisi varsa da şu an kovanlar kurudur tamam ama eğer hafif rüzgar esmeyen bir arılıkta nem daha çok olur, yani kovan içi nem birazda hava akımıylada ilgisi vardır.
Saygılar.