ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

20 Aralık 2008 Cumartesi



TEMA Vakfı Rize il temsilcisi Nevzat Özer, Rize de 25-26 Aralık tarihlerinde arıcılıkla ilgili eğitim semineri düzenleyeceklerini bildirdi.
2008-12-20 - 18:27

Özer, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin kıyı çizgisinden hemen yükselen dağları, derin vadileri, şelaleler yaparak denize ulaşan dereleri, doğal yaşlı ormanları ve farklı iklimsel özellikleriyle çok zengin ve çeşitli arı florasına sahip olduğunu belirtti.
Bu durumun arıcılık faaliyetleri açısından çok önemli imkanlar sunduğunu ifade eden Özer, şöyle devam etti: ''Bölge halkı ne yazık ki bu özelliğini üretime, gelire dönüştürmekte zorlanmaktadır. Koloni başına bal veriminden kaliteye, hijyenden pazarlamaya kadar bir dizi sorunla karşılaşılmaktadır. Yanlış uygulamalar ve denetimsizlik arıcılığı yok olma noktasına getirirken, diğer taraftan şifa olsun diye bal yediğini sanan tüketiciye, ticari glikoz ve kanserojen maddeler sunulmaktadır.''
Arıcılığın kırsal kesimde önemli bir geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Özer, Türkiye'nin iklimi ve florası ile bugünkünün on katı bal üretim potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.
Gelişmiş ülkelerde kişi başına bal tüketiminin Türkiye'nin üç katı olduğunu bildiren Özer, AB ülkelerinin bal açığının da 150 bin ton olduğunu belirtti.
Özer, TEMA Vakfı'nın Artvin Camili'de başlattığı arıcılık projeleriyle yerel halkın bilgilendirilip desteklenerek ek gelir kaynakları sağlanması ve doğal kaynaklar üzerindeki baskının azaltılarak ülke ekonomisine katkı sağlanmasınını amaçlandığını ifade ederek, şunları kaydetti: ''TEMA Vakfı bu tecrübe ve birikimini, arıcıların yaşadığı sorunları ve çözüm yollarını, düzenleyeceği eğitim semineriyle Rizeli arıcılarla paylaşacaktır. Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde 25-26 Aralık tarihlerinde düzenlenecek seminere TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Gürses, TEMA Vakfı arıcılık danışmanı Ahmet İnci, Artvin Camili (Macahel) Kırsal Kalkınma Projesi teknik ekibi katılacaktır. Eğitim seminerlerine tüm Rizeli arıcıların katılmasını bekliyoruz.''

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Asım abi bu etkinliği takip edeceğim,gelişmeleri hep birlikte paylaşırız,saygılar.