ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

4 Ağustos 2009 Salı

ANZER BALI KARABORSADA 1500 TL!

ANZER BALI KARABORSADA 1500 TL!
Bu yılki fiyatı 500 TL olarak açıklanan Anzer balının karaborsada bin 1500 TL'ye kadar alıcı bulduğu belirtildi.

Rize İkizdere’nin Anzer yaylasındaki Çiçekli ile Ballıköy’de üretilen Anzer balının Kovanlarda ‘bal sağımı’ 15 Ağustos’ta başlayacak.
Erken sağım yapan bazı üreticiler 500 TL’den satışlara başladı.
Sezon dışında açıklanan bu fiyata rağmen; kışın karaborsada Anzer Balı’nın kilosu 1500 TL’ye kadar çıkıyor.

DÜNYACA ünlü Rize-Anzer balının 2009 sezon fiyatı , 6’ncı Anzer Bal ve Turizm Şenliği’nde 500 TL olarak açıklandı. Geçen yıl 480 TL olan kilo fiyatı, böylece yüzde 4.5 zamlandı. Her yıl Anzer Şeliği’nde açıklanan fiyata rağmen, “bal sağım” işlemi normalde, 15-25 Ağustos döneminde yapılıyor.

Yayladaki şenlikte sınırlı miktardaki bal için açık artırma da yapıldı. Anser Su firması, açık artırmada 4 kilo Anzer Balı’nı 10 bin liraya aldı. 4 kilo Anzer Balı; Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’na gönderilmek üzere Rize Valisi Zekeriya Şarbak’a teslim edildi. Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, geçen yıl 480 TL olan kilo fiyatına, sadece yüzde 4.5 zam yaptıklarını hatırlatarak “Kriz nedeniyle zammı düşük tuttuk” dedi.

150 profesyonel üretici

Anzer Balı; Rize’nin İkizdere İlçesine bağlı Anzer yaylasındaki Ballıköy (Yukarı Anzer) ve Çiçekli’deki (Aşağı Anzer) yaklaşık 150 profesyonel üretici ve onlarca amatör üretici tarafından üretiliyor. Anzer’de üreticiler, bu yıl rekoltenin çok yüksek olmasının beklendiğini, ancak son şiddetli yağışlar ve sis yüzünden rekoltenin düşebileceğini söylüyor.

Kışın karaborsa

Ballıköy’deki Anzer balı üreticilerinden Remzi Lezgioğlu, “Benim 38 kovanım var. Havalar iyi gitmedi. Fiyatlar açıklamadan önce sağdığım 3-4 kilo bal için kilosu 500 TL’ye anlaşmıştım. Her yıl, daha bal piyasaya çıkmadan ön talep geliyor” diyor. Anzer Balı’nın 2-3 ay sonra karaborsaya düşeceğini savunan Remzi Lezgioğlu, “Sezon dışında karaborsada fiyat 100-1500 TL’ye kadar çıkabilir. İsviçre, Almanya ve İsrail başta olmak üzere talep alıyoruz. Onlar da Hacettepe Üniversitesi onayı var mı diye bakıyor. Tahlili yapılmış, mühürlü balı istiyorlar” diye konuşuyor.

600-700 kilo bekleniyor

Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, Anzer’de sezonun aslında 15 Ağustos’ta başladığını belirterek “Hava şartları bir ara iyi gitmedi. Yine de geçen yılki 300 kiloluk üretimi aşarız. 600-700 kilo üretim bekliyoruz. Bazı kovanlarda arılar balı yedi, fakat hava açıyor. Bundan sonra iyi giderse arıcının yüzü güler. Anzer eskiden tek köy idi; şimdi Çiçekli ve Ballıköy adıyla iki köy var. İki köyün bal kalitesi arasında fark yok” ifadesini kullanıyor.

Sezonda 480 TL’ye alıp 1500 TL’ye satanlar çıktı

ÇİÇEKLİ Köyü Tarımsal Üretim Kooperatifi Başkanı Mehmet Kan, “Mühürlü kapaklı, tahlili yapılmış ve onaylanmış bal, Anzer Balı’dır. Sezonda açıklanan fiyattan alıp 2-3 katı fiyata satanlara dikkat edin” diyor. Ballıköy Üretici Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır ise, “Bal sağım dönemi ağustosun ikinci yarısı. En profesyonel üretici bile 30, çok nadiren sezona göre 50 kilo bal alabilir. Geçen yıllarda sezon başında kilosunu 480 TL’den alıp ileride 600’e, 700’e hatta 1000-1500 TL’ye satanlar bile çıktı” uyarısını yapıyor.

Arılar, Anzer’e özgü çiçekten polen topluyor

ANZER Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Osman Civelek, Anzer Balı’nın 400 çeşit çiçeğin yanı sıra 40’ı aşkın endemik bitki türünden üretildiğini belirtiyor. Civelek, “Hacettepe Üniversitesi’nde çeşitli testlerden geçtikten sonra standartlara uygunluğu kanıtlanan ballar kooperatifimiz aracılığıyla satışa sunuluyor. Vatandaşlarımız bunun dışı” diye konuştu.

Arıya şeker yedirenlere dikkat

ÇİÇEKLİ Köyü (Anzer) Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Kan, bazı yaylalarda arı yetiştiricilerinin ürün rekoltesini artırmak için arıya bal yetirdiği uyarısını yaptı, “Bazı yaylalarda arı üreticileri arılara şeker yediriyor” dedi.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

yorum gönderen vatandaş 3 yorumun var kimsin nesin isimsiz yorımlar yayınlanmamakta iyi yada kötü dahi olsa evet yorumların geldi yayınlanması için kimliğin önemli teşekkür ederim