ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

15 Ekim 2008 Çarşamba

İLÇEMIN VEB SAYFASINDA YAYINLANAN KOMŞU İLÇE İLE İLGİLİ ARICILIK FAALİYETLERİ




ORGANİK ARICILIK TOPLANTISI
Fındıklı ilçesinde organik arıcılıkla uğraşan organik bal üreticilerine yönelik organik arıcılık esasları konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.
15 Ekim 2008 Çarşamba 12:20
ZEKERİYA SARIHAN
Fındıklı Aksu Atatürk İlköğretim Okulu konferans salonunda düzenlenen toplantıya Fındıklı Kaymakamı Erkan Kılıç, ilçe tarım müdürü Atilla Şanal, Ordu Arıcılık Enstitüsü Müdürü ziraat yüksek mühendisi Feyzullah Konak, enstitüsü mühendislerinden ziraat mühendisi Nurdoğan Yaşar ve veteriner hekim Fatih Yılmaz ile organik bal üreticileri katıldı.

Üreticilere bilgi veren Konak, arıcılık faaliyetinin çevrenin, tarım ve orman ürünlerinin korunmasına ve gelişmesine polinasyon ile katkısı bulunan önemli bir faaliyet olduğunu söyledi.

Türkiye'nin doğal yapı ve nektar kaynakları bakımında çok zengin, arıcılık açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Konak, Türkiye'nin dünyada 4 milyona yaklaşan koloni sayısı ile ikinci, yıllık 70 bin ton bal üretim kapasitesi ile dördüncü sırada yer aldığını bildirdi.

Organik tarım faaliyetleri içerisinde arıcılığın öneminin büyük olduğunu anlatan Konak, ''Arıcılık ürünlerinin organik üretim olarak nitelendirilmesi kovanların özelliklerine, çevre kalitesine, arıcılık ürünlerinin özenle elde edilmesine ve depolanma koşullarına bağlıdır. Organik arıcılık faaliyetleri konusunda arıcıların eğitilmesi, daha etkin koloni yönetimlerinin uygulanması ile ülkemiz, konvansiyonel bal üretiminde olduğu gibi organik bal üretiminde de dünyada sayılı ülkeler arasında yerini alacaktır'' dedi.

Konak, organik üretim çalışmalarına Türkiye'de 1980'li yıllarda başlandığını, 2000 yılından itibaren de artış sağlandığını belirterek, şunları söyledi:
''Arıcılık polinasyon ile bitkisel üretime, çevrenin, tarım ve orman ürünlerinin korunmasına ve gelişmesine katkısı bulunan önemli bir faaliyettir. Arıcılıkta ürün olarak başta bal olmak üzere bal mumu, arı sütü, polen, propolis ve arı zehiri gibi 6 çeşit ürün sağlanır. Arılar, bu ürünlerden bal, polen ve propolisi doğadan toplamaktadırlar. Arı sütü, bal mumu ve arı zehiri ise bal ve polen kullanarak metabolizmalarında üretilmektedir. Bunlar dışında ayrıca ana arı ve oğul arı üretimleri de yapılmaktadır.''
Konak, Türkiye'de 20 bin tarım işletmesinde geçim kaynağı olarak arıcılık faaliyetlerinin yapıldığını kaydetti.

Hiç yorum yok: