ARI VE ARICI DÜNYASI

ARI VE ARICI DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ

8 Mayıs 2008 Perşembe

karadeniz bu yıl balda rekora koşuyor


FINDIKLI'DA ORGANİK BAL BEREKETİ
Rize'nin Fındıklı ilçesinde sertifikalı olarak organik bal üretimi yapan arıcılar, bu yıl iyi bir rekolte gerçekleşeceğini söylediler.
08 Mayıs 2008 Perşembe 17:00
Zekeriya Sarıhan
Rize'nin Fındıklı ilçesinde sertifikalı olarak organik bal üretimi yapan arıcılar, bu yıl hava sıcaklıklarının erken artması, çiçeklerin erken ve bolca açması nedeniyle yüksek verim bekliyor.

İlçenin Yaylacılar köyünde organik bal üreticiliği yapan Yüksel İncegümüş, Çamsu mevkisinde sertifikalı olarak kendisinin de aralarında bulunduğu üç kişinin 200 kovanla organik bal üretimini yaptığını söyledi.

Bu sene hava sıcaklıklarının erken artması nedeniyle bal üretiminin yüksek olmasını beklediklerini ifade eden İncegümüş, ''Ülkemiz genelinde etkili olan sıcaklar, bal üretimine olumlu yansıdı. Ülkemizin diğer yerlerine nazaran Doğu Karadeniz'de çiçeklerin erken ve bolca açması, bal üretimini artıran etken oldu. Çiçeklerin erken açması bal sezonunun uzun olmasını sağlayacak'' dedi.

Normalde bal üretiminin haziranda, bu yıl ise nisan ayında başladığını kaydeden İngegümüş, ''Geçmiş yıllarda üretimin geç başlaması ve yağmurlu geçen gün sayısının da fazla olması durumunda bal üretimi az olabiliyordu. Bu yıl sezon boyunca üretim alanımızda bulunan 40-50 çeşit çiçekten polen toplayarak bal üreten arılarımızın kovanlarını, ağustos ayının sonlarında sağmayı planlıyoruz'' diye konuştu.

Bal üreticisi Hasan Kutluata da, balın satışı ve pazarlanmasında herhangi bir sıkıntı çekmediklerini dile getirerek, şunları söyledi: ''Bizim ürettiğimiz bal organik baldır. Bu nedenle balımızı kolayca satabiliyoruz. Bu sene yöremizde organik olarak 3 tona yakın bal üreteceğimizi tahmin ediyoruz. Balımıza, kilosu 150 YTL'den alıcı bulabiliyoruz. Ülkemizde organik bal sıkıntısı olduğuna dair bazı söylentiler var. Bana kalırsa böyle bir sıkıntı yok. Şayet Doğa Karadeniz'de organik bal üretimi desteklenirse, ithalata hiç ihtiyacımız kalmaz. Hatta yurt dışına ihraç bile yapabiliriz. Arıcılarımızın bu yönde eğitilerek desteklenmesi gerekiyor. Sertifikalı üretimi artırılması gerekiyor.''
Sertifika kuruluşlarının kendilerine zaman zaman organik arıcılık konusunda eğitim verdiğini kaydeden Kutluata, sertifika aldıktan sonra her sene bal üretim alanlarının ve ballarının denetlendiğini söyledi.

Rize Valisi Kasım Esen de organik bal üretiminin önemli olduğunu, bu nedenle İl Özel İdaresi ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kaynaklarından üreticileri desteklediklerini söyledi.
Fındıklı'da 200'ü organik arı kovanı olmak üzere 4 bin 500 arı kovanı bulunduğunu ifade eden Esen, ''İnsanların artık sağlıklı ve uzun yaşayabilmeleri için organik tarımın istendiği bir dünyaya doğru gidiyoruz. Ayrıca sürdürülebilir çevre anlayışı için de organik tarım önemli'' dedi.

Hiç yorum yok: